Urban plan Werninkterrein Leiden

Location

Werninkterrein, Leiden

Client

ABB Bouwgroep

Period

2021-current

Team

Floris van der Zee, Christa Rinzema, Dorottya Bekesi, Saskia Kleij (previous: Jacopo Grilli)

 

Assignment

Urban plan for transformation of formal concrete factory in Leiden into a urban neighbourhood

Collaboration

OZ architects, Municipality of Leiden

Status

2021: Sketch Design Urban plan; Currently working on preliminary design urban plan

The Werninkterrein is a formal concrete factory located along the Rhine river, close to the inner city of Leiden. The site will be transformed into a lively neighbourhood with working and recreational functions.

In 2020-2021 BURA urbanism has been working on the Area Vision of the Werninkterrein, which is approved in July 2021 by the council of the municipality of Leiden. In commission by ABB Bouwgroep BURA urbanism will be working together with OZ architects on the urban plan of the Werninkterrein. BURA urbanism will mainly focus on the public space design of the area.

The Werninkterrein will become an inviting, lively neighbourhood where the industrial character of the site will be embraced. Car traffic will be limited so space for pedestrians is maximised.

The buildings of the Werninkterrein are terraced shaped with low buildings close to the water and high buildings along the rail. This gives all houses the opportunity to connect with the water and the noise from the railway will be blocked. Within the buildingblocks green courtyards with local plants are located.

The public quay along the Rhine, the square at the heart of the Werninkterrein and the green Wildernistuin at the tip of the site will make the Werninkterrein an attractive place to stay and recreate for both residents and visitors.

Different industrial artefacts will remain at the site so the history of the site will be kept alive. The construction of the factory building covers a part of the public square and the two big silos will become the landmark of the Werninkterrein. The service house along the quay will get another function and marks the transition of a stony quay towards a green, soft quay. The existing concrete Werninktiles will be used as a base for the pavement of the area. At certain locations the tiles will be taken out and replaced by green. This combination of the industrial history with new interventions creates the recognizable identity of the Werninkterrein.